Gratis kredit med värdepapper

Tack vare så kallade värdepapperskrediter går det att låna pengar till 0 % ränta hos Avanza. Här går vi igenom hur det fungerar.

Senast uppdaterad: 1 april 2024

Vad är en värdepapperskredit?

Det gäller alltid att vara försiktig när man ska låna pengar, men om du nu behöver låna pengar är det väl bäst att göra det till så låg ränta som möjligt, eller hur? Det är där Avanza kommer in i bilden — de erbjuder nämligen en kredit som är helt utan ränta, under förutsättning att du har aktier eller fonder hos dem som du kan använda som säkerhet.

Belåningen kallas för värdepapperskredit eftersom du använder dina värdepapper som säkerhet för att få en kredit med så låg ränta som möjligt. Vilken ränta du får beror på din belåningsgrad — alltså hur mycket pengar du lånar i förhållande till värdet på dina värdepapper — och hur stor krediten är totalt.

Helt räntefritt

Värdepapperskrediten hos Avanza är faktiskt helt räntefri om du lånar till den lägsta gränsen, vilket du kan läsa mer om här nedanför. Beroende på hur mycket pengar du har i värdepapper (aktier eller fonder) hos Avanza kan du låna olika mycket pengar helt räntefritt.

Så fungerar det

När du ansöker om värdepapperskredit hos Avanza bestäms en räntenivå utifrån två kriterier:

  1. hur mycket av krediten du utnyttjar
  2. hur mycket du lånar i förhållande till dina värdepapper (aktier eller fonder)

Belåningsvärdet är ett värde som sätts av Avanza själva, och om ett värdepapper har ett belåningsvärde på 70 % kan du använda 70 % av värdet som säkerhet när du tar deras värdepapperskredit. Vissa värdepapper har belåningsvärdet 50 % istället för 70 %, om de exempelvis anses innebära en högre risk eller är i en annan valuta.

Exempel

Låt säga att du har aktier eller fonder för totalt 20 000 kr på ett investeringssparkonto hos Avanza, och du vill nyttja din värdepapperskredit. I det här exemplet väljer vi den breda indexfonden Länsförsäkringar Sverige Indexnära, som har ett belåningsvärde på hela 80 % till en låg avgift på 0,21 %.

Med ett fondinnehav på 20 000 kr och ett belåningsvärde på 80 % innebär det att vi får ett kreditutrymme på totalt 20 000 x 0,80 = 16 000 kr, och därefter behöver vi ta en titt på de olika räntenivåerna nedan för att få reda på hur mycket vi kan låna till vilken ränta.

Med en kreditgräns på 16 000 kr ser vi nedan att vi kan låna 10 % helt utan ränta, alltså 16 000 x 0,10 = 1 600 kr.

Om du har 20 000 kr kan du alltså låna 1 600 kr helt utan att betala ränta, och om du har 200 000 kronor kan du låna 16 000 kr helt utan ränta, och så vidare.

Räntenivåer

De olika räntenivåerna ser ut som följer:

Nivå Belåning Ränta
Nivå 1 10 % 0,00 %
Nivå 2 25 % 1,19 %
Nivå 3 50 % 2,17 %
Nivå 4 90 % 6,10 %

Den fjärde nivån är så klart inte speciellt attraktiv då det är en vanlig belåning till ganska hög ränta, men nivå 1 och 2 är helt klart attraktiva och innebär att man kan låna till väldigt förmånliga räntor.

Du kan som mest låna 3 miljoner kronor på den räntefria nivån, men eftersom belåningsgraden inte får överstiga 10 % behöver du alltså 30 miljoner kronor hor Avanza för att få göra det.

Var försiktig!

Även om en gratis kredit självklart är attraktiv är det viktigt att du är försiktig — om din belåningsgrad stiger över gränsen för vad som är räntefritt kommer du nämligen börja betala ränta på din nyttjade värdepapperskredit.

Skulle din kredit överstiga 10 % av dina värdepappers belåningsvärde innebär det att du går från räntefritt till nästa räntenivå, så tänk på det och lägg dig en bit under gränsen för att vara säker på att inte betala ränta i onödan.

Skulle du alltså råka spendera mer pengar så att du hamnar "under strecket" börjar det ticka räntekostnader så snart det första dygnet med för mycket skuld har avslutats. Rättar du till misstaget innan midnatt är det alltså ingen fara.

Vilka värdepapper är godkända?

Vilka värdepapper som är godkända är något som bestäms av Avanza själva, och är dessutom något som kan ändras över tid.

Se därför till att aldrig ha för stor belåning i ett enskilt värdepapper, eftersom Avanza faktiskt kan besluta att den inte längre är godkänd som säkerhet för deras belåning.


Värdepapper

Vill du veta mer om de aktier eller fonder som vi har skrivit om i artikeln? Här nedan hittar du mer detaljer.

#VärdepapperISIN
1Länsförsäkringar Sverige Indexnära SE0002656611


 Kategorier: Låna, Låna utan ränta


Läs mer


Här på Tian hjälper vi dig att spara pengar i vardagen, och att investera dem på ett sätt som kan ge dig frihet i framtiden.

tian.se