Vad är insättningsgaranti?

Insättningsgarantin skyddar dig som sparar pengar i svenska banker — men hur fungerar det?

Senast uppdaterad: 1 maj 2024

När du letar efter det bästa sparkontot är det viktigt att den bank där du väljer att spara dina pengar erbjuder insättningsgaranti.

Vad är insättningsgaranti?

Insättningsgaranti innebär att banken är uppfyller Finansinspektionens krav, vilket leder till att insatta pengar är skyddade upp till 1 050 000 kr per individ. Du får alltså tillbaka upp till en miljon femtio tusen kronor, i händelse av konkurs eller andra problem som banken kan stå inför.

Alla banker omfattas inte av insättningsgarantin. Var därför noga med att den bank du sparar pengar hos erbjuder insättningsgaranti.

Hitta sparkonto med insättningsgaranti

Att hitta sparkonton med insättningsgaranti är inte alltid så enkelt. Därför har vi satt ihop en lista över Sveriges bästa sparkonton med insättningsgaranti. I den listan hittar du alltid aktuell information om sparkonton, insättningsgaranti, den senaste räntan och vilken bank som är bäst för dig.

Finansinspektionens beslut

Finansinspektionen är den myndighet som ansvarar för att säkerställa att banker uppfyller kraven för insättningsgarantin. Det är upp till Finansinspektionen att godkänna eller neka bankerna när de ansöker om insättningsgaranti. Skulle Finansinspektionens granskning visa att banken inte lever upp till kraven — kanske för att de har en för riskabel affärsmodell — kan de inte erbjuda kunderna insättningsgaranti.

Du som sparkund kan alltså vara trygg i att bankerna som erbjuder insättningsgaranti ha blivit granskade och godkända av Finansinspektionen.

Riksgälden betalar

Även om Finansinspektionen är den myndighet som granskar, godkänner och nekar banker som är godkända för den statliga insättningsgarantin är det Riksgälden som betalar ut insättningsgarantin om du skulle råka ut för en konkurs.

Frågor om insättningsgaranti

Här samlar vi era frågor om insättningsgarantin och hur den fungerar i Sverige.

1. Hur snabbt betalas insättningsgarantin ut?

Om den bank där du har dina sparpengar skulle gå i konkurs betalar Riksgälden ut beloppet — upp till 1 050 000 kr — inom 7 arbetsdagar.

2. Skyddas aktier av insättningsgarantin?

Insättningsgarantin skyddar endast pengar som är insatta på vanliga insättningskonton, så som lönekontot eller ett sparkonto. Aktier, fonder och andra värdepapper omfattas inte av insättningsgarantin.

3. Hur anmäler jag konto till Riksgälden?

För att få en utbetalning av den statliga insättningsgarantin behöver du anmäla ditt bankkonto till Riksgälden. Detta gör du enkelt på Riksgäldens hemsida,

4. Hur fungerar utländsk insättningsgaranti?

Insättningsgarantin är i grund och botten ett EU-direktiv, vilket innebär att du kan få insättningsgaranti i andra EU-länder, så som Danmark eller Finland. En finsk bank kan alltså erbjuda dig finsk insättningsgaranti, vilket fungerar precis likadant som den svenska insättningsgarantin — förutom att den betalas ut från den finska varianten av Riksgälden, så klart.

5. Hur påverkas beloppet av EUR-kursen?

Insättningsgarantin är som sagt ett europeiskt direktiv, och därmed sätts ersättningsbeloppet i valutan EUR; 100 000 EUR är skyddade i den europeiska insättningsgarantin, vilket omräknat till svenska kronor (SEK) blev 1 050 000 kr. Beroende på hur EUR/SEK-kursen utvecklas över tid kan den svenska insättningsgarantin öka eller minska, genom att den svenska kronan stärks eller försvagas mot euron.

6. Söka på banker med insättningsgaranti?

Flera har hört av sig och undrat om det går att söka efter banker som är godkända för insättningsgarantin. Detta kan du göra på Riksgäldens hemsida.

7. Kan man få mer i insättningsgaranti?

Ja, det finns särskilda livshändelser som gör att insättningsgarantin utökas med ett tilläggsbelopp på upp till fem miljoner kronor. Dessa händelser kan vara exempelvis dödsfall, invaliditet, sjukdom, pension, bodelning, att du får sparken eller att du har fått skadestånd.

Ansökan om tilläggsbeloppet gör du personligen till Riksgälden när du ansöker om att få insättningsgarantin utbetald i händelse av att banken där du förvarade dessa pengar gick i konkurs.

Undrar du över något?

Har du fler frågor om den insättningsgarantin? Hör isåfall gärna av dig till oss via kontaktformuläret, så hjälper vi dig i jakten på det bästa sparkontot.


 Kategorier: Frågor, Banker


Läs mer


Vad innebär ränteavdraget?

Vad är inflation?

Här på Tian hjälper vi dig att spara pengar i vardagen, och att investera dem på ett sätt som kan ge dig frihet i framtiden.

tian.se