Bästa fondroboten i maj 2024

Vi hjälper dig att hitta den bästa fondroboten för svenska sparare.

Senast uppdaterad: 1 maj 2024. Länkar i artikeln är reklamlänkar.

Att slippa välja fonder är en enorm befrielse för många, för det är en riktig djungel — för vilken är egentligen den bästa fonden med utdelning, och är det ens värt att lägga tid på att leta själv? Med en fondrobot slipper du besväret, samtidigt som du tar hjälp av väl genomtänkta investeringsstrategier.

Här ställer vi svenska spararnas favoriter mot varandra för att kora tre de vinnarna till prispallen.

Bästa fondroboten 2024

Här är våra favoriter av fondrobotarna:

1. Avanza Auto

Efter en någorlunda trög start gjorde Avanza om sitt koncept med Avanza Auto och sänkte avgiften ytterligare, vilket gjorde att Auto-konceptet plötsligt var precis lika billig som konkurrenten Lysa.

Sex alternativ

Här får du sex olika fondpaket att välja mellan — Avanza Auto 1-6 — som alla innebär olika risknivåer.

Om du väljer Avanza Auto 6 är du alltså som mest riskbenägen (det är den mest offensiva fonden) över lång tid, och om du väljer Avanza Auto 4 är du istället som minst riskbenägen under lång tid.

Fördelar:

 • Enkelt att komma igång
 • Låg total avgift på 0,33 - 0,37 %
 • Hantera via dator eller telefon

Betyg: 5 av 5


2. Lysa

Grunden i den populära fondroboten Lysa är prisvinnande forskning, och de ger dig tillgång till denna automatiska investeringsstrategi till en avgift som inte överstiger 0,4 % per år. Vi gillar dem verkligen för att det är riktigt enkelt att komma igång med ett investeringssparkonto hos Lysa, och dessutom för att de försöker hålla sina avgifter så låga som möjligt.

Vill du ta ut pengar från Lysa är även det enkelt, och efter att du har begärt ett uttag har du pengarna på ditt konto inom 2-3 vardagar enligt vår erfarenhet när vi har testat.

Fördelar:

 • Låg total avgift; max 0,4 %
 • Enkelt att komma igång
 • Fungerar både i telefonen och på datorn

Nackdelar:

 • Lite högre avgift än Avanza
 • Saknar belåningen som Avanza erbjuder

Betyg: 4,5 av 5


3. Opti

Opti är en modern variant som innebär en dedikerad app till iPhone, iPad och Android-telefoner, vilket är smidigt — men samtidigt en nackdel, eftersom du inte kan logga in på en dator utan måste använda en smart telefon.

Själva tjänsten är däremot väldigt snyggt utformad, är enkel att navigera och det är dessutom enkelt att administrera flera olika konton med varierande riskprofiler.

Fördelar:

 • Kom igång enkelt med Mobilt BankID
 • Smidigt att administrera

Nackdelar:

 • Kräver mobiltelefon
 • Högre avgifter än konkurrenterna

Betyg: 3.5 av 5


Vad är en fondrobot?

Kortfattat är en så kallad fondrobot en tjänst som utifrån relevant information skapar investeringsförslag i olika riskkategorier.

Väljer fonder åt dig

Det en fondrobot hjälper dig med är att snabbt och enkelt sätta ihop en portfölj av olika fonder, så att dina pengar fördelas inom flera olika områden — så som bank, industri, investmentbolag, räntor och liknande. Allt detta slipper du bry dig om när du använder en fondrobot, eftersom den gör alla val åt dig.

Det är enkelt!

Det allra viktigaste med en fondrobot är att det är enkelt — det finns ingenting som kommer emellan dig och ditt sparande. Vi tycker de största fördelarna är att du:

 • inte behöver någon erfarenhet
 • slipper hålla dig uppdaterad på börsen
 • slipper sälja och omfördela dina fonder när marknaden svänger

Det är bara att sätta igång och sätta in pengar, för sedan sköter fondroboten alla beslut framöver.

Om man ändrar sig?

Skulle det vara så att du du vill ändra riskprofil i framtiden, eller kanske ta ut dina sparpengar när du behöver pengar, så är det enkelt att sälja av en del av ditt innehav (eller hela om du vill det) och ta ut pengarna. Det här räknar vi så klart med när vi gör våra bedömningar av de olika fondrobotarna.


Värdepapper

Vill du veta mer om de aktier eller fonder som vi har skrivit om i artikeln? Här nedan hittar du mer detaljer.

#VärdepapperISIN
1Avanza Auto 1 SE0009779655
2Avanza Auto 2 SE0009779663
3Avanza Auto 3 SE0009779671
4Avanza Auto 4 SE0009779689
5Avanza Auto 5 SE0009779697
6Avanza Auto 6 SE0009779705


 Kategorier: Fonder, Fondrobotar


Läs mer


Fonder med utdelning

Här på Tian hjälper vi dig att spara pengar i vardagen, och att investera dem på ett sätt som kan ge dig frihet i framtiden.

tian.se