Vad är ETF?

Vi tar en titt på börsnoterade fonder (ETF:er) och vilka möjligheter de ger dig när du ska investera — häng med!

Senast uppdaterad: 1 juli 2024

Vad är en ETF?

En börshandlad fond, även kallad ETF (Exchange Traded Fund), är en typ av investeringsfond som handlas på en börs. Det innebär att du kan köpa och sälja andelar i fonden precis som om det vore en vanlig aktie.

1. Olika tillgångar

ETF:er är sammansatta av en samling olika tillgångar, såsom aktier, obligationer, råvaror eller andra finansiella instrument. Dessa tillgångar väljs ut av fondförvaltaren och fördelas på ett sätt som är avsett att maximera avkastningen eller minimera riskerna. Genom att köpa andelar i en ETF kan du få en diversifierad portfölj med exponering mot en hel sektor eller en marknad utan att behöva köpa och sälja varje enskild tillgång själv.

2. Olika sektorer

ETF:er är utformade för att efterlikna utvecklingen av en specifik marknad eller sektor, och deras värde bestäms av värdet på de tillgångar de innehar. Till skillnad från traditionella fonder har ETF:er ofta låga förvaltningsavgifter eftersom de är passivt förvaltade och inte kräver lika mycket arbete från fondförvaltaren.

3. Snabb handel

En annan fördel med ETF:er är deras likviditet. Eftersom de handlas på en börs kan du köpa eller sälja andelar när som helst under börsens öppettider. Detta skiljer sig från traditionella fonder som endast handlas en gång om dagen, vanligtvis efter stängning.

Bra passiva fonder

ETF:er kan också vara ett bra alternativ för investerare som vill undvika en aktiv förvaltning, där en förvaltare försöker överträffa marknaden genom att köpa och sälja olika tillgångar. Detta är ofta dyrt och ger inte alltid bättre resultat än en passiv förvaltning som efterliknar en marknad eller sektor.

Är det svårt att handla ETF?

Nej, det är inte svårt att handla ETF:er eller börshandlade fonder — det är lika enkelt som att handla aktier. Hos aktörer som Avanza och Nordnet är det lättare än någonsin; skapa bara upp ett konto och sätt igång. Pengar sätter du in med Swish eller vanlig överföring.

Vilken ETF ska jag välja?

Det finns en mängd olika ETF:er att välja mellan, var och en med sin egen inriktning och sammansättning. Vissa ETF:er fokuserar på en specifik sektor eller industri, medan andra följer en bred marknadsindex som S&P 500 eller amerikanska Nasdaq 100.

Här kommer lite tips på fonder:

Vilken fond du själv väljer att investera i väljer du så klart på egen hand. Ställ gärna en fråga i kommentarerna om du undrar över något.

Tänk på risken!

Det är viktigt att komma ihåg att precis som med alla investeringar finns det risker med att köpa andelar i en ETF. Värdet på en ETF kan variera beroende på utvecklingen på marknaden och värdet på de tillgångar den innehar.

Innan du investerar i en ETF är det viktigt att förstå dess inriktning och risknivå, och att ha en noggrann plan för din investering — behöver du pengarna inom fem år är det oftast ingen idé att investera dem överhuvudtaget, utan då gör de sig bättre på ett sparkonto. För pensionen eller andra besparingar med lång tidshorisont är det dock utmärkt med ETF:er.

Sammanfattat om ETF

Sammanfattningsvis är en börshandlad fond (ETF) en typ av investeringsfond som handlas på en börs, sammansatt av en samling av olika tillgångar. Genom att köpa andelar i en ETF kan du få ta del av aktier i en viss sektor eller marknad, utan att behöva köpa och sälja aktier själv.

Fördelarna jämfört med traditionella fonder är att det går snabbare att köpa och sälja dem, eftersom du säljer dem direkt på en börs. Jag gillar dessutom att det är enklare att hitta ETF:er med hög utdelning än utdelande traditionella fonder.


Värdepapper

Vill du veta mer om de aktier eller fonder som vi har skrivit om i artikeln? Här nedan hittar du mer detaljer.

#VärdepapperISIN
1Invesco S&P 500 High Dividend Low Volatility UCITS ETF Dist IE00BWTN6Y99
2Xact Norden Högutdelande SE0009778954
3iShares MSCI Europe Quality Dividend UCITS ETF Dist IE00BYYHSM20


 Kategorier: Frågor, Fonder


Läs mer


Vad innebär ränteavdraget?

Vad är inflation?

Här på Tian hjälper vi dig att spara pengar i vardagen, och att investera dem på ett sätt som kan ge dig frihet i framtiden.

tian.se