Bästa fonderna med utdelning i juni 2024

Vi samlar de bästa fonderna som betalar utdelning — både inom Norden, Europa och i USA.

Senast uppdaterad: 1 juni 2024

Fonder som betalar utdelning — finns det verkligen? Ja, det finns det faktiskt! Det är alltså inte bara de som äger aktier som får utdelning, utan även vi som vill ha tryggare fonder och sprida riskerna mellan olika innehav.

Fördelarna med att få utdelning från fonder istället för aktier är att risken är betydligt lägre; en fond innehåller massor av olika bolag, och i händelsen att ett enskilt företag får probelm att betala utdelning drabbas du som ägare av fondandelar betydligt mindre jämfört med att äga aktierna direkt.


Bästa fonderna med utdelning

Det här är våra bästa fonder som betalar utdelning i juni 2024:

1. Xact Norden Högutdelande

Den här fonden är en börshandlad indexfond som har ett enkelt sätt att investera: i bolag som är stabila (lågvolatila) och som har en hög utdelning.


2. Invesco S&P 500 High Dividend Low Volatility

Det amerikanska S&P 500-indexet med deras 500 största bolag baseras den här utdelande fonden på.


3. Franklin European Dividend UCITS ETF

Den här fonden följer europeiska innehav som Bae Systems, Elisa, Telenor, BE Semiconductor Industries och Swisscom — kvalitetsbolag alltså, och utdelningarna skickas vidare till ägarna av fonden varje kvartal.

Vad är direktavkastning?

Direktavkastning är den årliga utdelningen, procentuellt av det kapital du köper fondandelar för — ungefär som räntan på ditt sparkonto. Låt säga att du köper fondandelar för 10 000 kr, i en fond som har 4 % direktavkastning. Då kommer du får 4% av 10 000 kr i utdelningar varje år; alltså 400 kronor årligen.

Om en fond har 5% direktavkastning — som Franklin European Dividend UCITS ETF har när det här skrivs — är beloppet istället 500 kr per år. Det betyder att du efter ett år har 10 500 kronor på kontot, förutom att kursen så klart kan både sjunka och stiga under året.

Vad är en ETF?

En ETF är en börshandlad fond — förkortningen står för Exchange Traded Fund. Det är som en vanlig fond, med skillnaden att du kan handla den "live", precis som du handlar aktier.

Läs mer om börshandlade fonder i vår artikel: Vad är ETF?


Värdepapper

Vill du veta mer om de aktier eller fonder som vi har skrivit om i artikeln? Här nedan hittar du mer detaljer.

#VärdepapperISIN
1Franklin European Dividend UCITS ETF IE00BF2B0L69
2Invesco S&P 500 High Dividend Low Volatility UCITS ETF Dist IE00BWTN6Y99
3Xact Norden Högutdelande SE0009778954


 Kategorier: Fonder, Fonder med utdelning


Läs mer


Bästa fondroboten

Här på Tian hjälper vi dig att spara pengar i vardagen, och att investera dem på ett sätt som kan ge dig frihet i framtiden.

tian.se