Bästa elavtalet i mars 2024

Betala mindre för elen du förbrukar hemma — vi hjälper dig hitta det bästa elpriset enkelt.

Senast uppdaterad: 1 mars 2024

Elpriset har verkligen varit en snackis de senaste månaderna, där elpriserna rusar och alla abonneneter som inte bundit elpriset får betala väldigt mycket för sin elförbrukning.

Hitta bästa elpriset

Till att börja med är det viktigt att kunna jämföra olika elproducenter och på så vis hitta det bästa elpriset — eller kanske det tryggaste elavtalet med en låst avgift.

Oavsett vad du är ute efter rekommenderar vi tjänsten Elskling, som låter dig jämföra alla Sveriges elproducenter helt gratis. Du väljer enkelt om du vill ha bindningstid eller om du är ute efter ett rörligt pris.

Olika elavtal

De tre olika elavtalen vi har att välja på i Sverige är bundet elavtal där du låser ditt pris under din bindningstid, rörligt elavtal där ditt pris är obundet och kan variera från dag till dag, samt spotpris där ditt pris motsvarar elens aktuella pris på Nordpool.

Elavtal Risk
Bundet elavtal Lägst risk
Rörligt elavtal Hög risk
Spotpris Hög risk

Att använda spotpris hemma kräver att du ha full koll på din förbrukning då du lätt kan åka på "spikar" där priset går upp rejält. Fördelen med spotpris är att du exempelvis kan tvätta kläder på dygnets timmar där förbrukningen i samhället generellt är låg, och på så vis spara pengar.

Vi rekommenderar utan undantag att du väljer ett bundet elavtal, för att undvika prishöjningar som du inte har råd att betala. Detta är extra viktigt ju större hushåll du har; skulle du bo i en eluppvärmd villa är det viktigare att du vet vad du betalar än att du får det allra lägsta priset per timme — vem vet när priset höjs flera hundra procent igen?

Hur minskar man sin elförbrukning?

Det är många som undrar hur man minskar sin elförbrukning, och som tur är finns det flera enkla sätt att effektivt få ner din elförbrukning i hemmet.

1. Stäng av elektronik

Det bästa spartipset vad gäller onödig strömförbrukning är att stänga av all elektronik när du inte använder den. Såväl datorer som TV-skärmar och lampor drar el hela tiden när de är igång — eller när de är standby (som när en röd lampa lyser på TV:n).

Du kan med hjälp av en timer eller fjärrstyrd strömbrytare schemalägga när lamporna, högtalarna, TV:n, förstärkaren, mikrovågsugnen eller golvvärmen i hemmet sätts på och stängs av, och på så vis spara in mängder med el som annars förbrukas helt i onödan.

2. Sänk temperaturen

Det är många hushåll som har golvvärme i exempelvis hallen, badrummet och sovrummet. Genom att sänka golvtemperaturen med 1-3 grader får du fortfarande värme från golvet, men du sparar in många kWh per månad och därmed mycket pengar.

Elprisets uppbyggnad i Sverige

Det är många som inte riktigt förstår sig på hur elpriset är uppbyggt i Sverige — och det är förståeligt, för det är faktiskt onödigt krångligt.

Elpriset i Sverige består av tre huvudsakliga delar:

  1. elproduktion
  2. överföring och distribution
  3. skatter och avgifter

Låt oss nu gå igenom respektive del här nedanför.

1. Elproduktion

En av de största delarna av elpriset går till själva elproduktionen. Detta inkluderar kostnaderna för att producera el från olika källor som kol, olja, gas, vattenkraft och vindkraft. Priset på elproduktionen varierar beroende på vilken typ av kraft som används och marknadens efterfrågan. Detta prissättningssystem är en ren marknadsekonomi, där elpriset sätts efter tillgång och efterfrågan.

Exempel på elproduktionsbolag är Fortum och Göta energi.

2. Överföring och distribution

En annan stor del av elpriset går till överföring och distribution av elen. Detta inkluderar kostnader för drift och underhåll av elnäten, vilket innefattar både stora transmissionsnät och mindre distributionsnät. Elnätsägaren tar betalt för denna del av elpriset.

Exempel på eldistributörer är Ellevio (Fortum har exempelvis sålt sitt elnät till Ellevio och är nu bara elproducent).

3. Skatter och avgifter

Slutligen är det även viktigt att nämna skatter och avgifter, som utgör en tredje del av elpriset. Detta inkluderar moms på själva elpriset, energiskatt, elcertifikat och nätavgifter. Energiskatten är en statlig skatt som läggs på all el som används i Sverige, medan elcertifikat används för att subventionera utbyggnaden av förnybar energi. Nätavgiften är en avgift som elnätsägaren tar ut för att täcka kostnaderna för att underhålla och bygga ut elnätet.

Frågor om elpriset

Här samlar vi era frågor om de svenska elpriserna.

1. Ska man ha rörligt eller bundet elavtal?

I den här frågan är många kluvna, eftersom du får ett lägre pris med ett rörligt elavtal — oftast! Jag känner dock att det definitivt blir en fråga om trygghet, där du kan komma att betala några ören per kWh extra för att ha priset bundet. Tryggheten ligger i att du inte behöver oroa dig om att elpriset drar iväg, så som det gjorde under exempelvis vintern 2022/2023.

Även om ett bundet elavtal kan bli lite dyrare än de allra billigaste rörliga elavtalen, rekommenderar jag alltså ett bundet elavtal just för att du då vet vad din el kommer att kosta varje månad.

2. Vad är kWh?

Begreppet kWh står för kilowattimme, och är ett mått för hur många timmar du spenderat 1000 watt i ditt hem. Enkelt förklarat kan man säga att om du har en TV hemma som drar 100 watt i timmen har du efter 10 timmar spenderat 1 kWh.

Har du med andra ord ett elpris på 1 krona per kWh kostar det 30 kronor att ha din TV igång i 10 timmar varje dag i 30 dagars tid. Halverar du elpriset till 50 öre per kWh kostar det istället 15 kronor för samma förbrukning.


 Kategorier: Spara, Spartips


Läs mer


Bästa spartipsen

Här på Tian hjälper vi dig att spara pengar i vardagen, och att investera dem på ett sätt som kan ge dig frihet i framtiden.

tian.se