Bästa spartipsen juli 2024

Spara pengar i vardagen genom att följa dessa enkla tips — det är faktiskt mycket lättare än du tror!

Senast uppdaterad: 1 juli 2024

Har du också känt dig stressad över dina utgifter den senaste tiden? Oroa dig inte, det finns enkla sätt att spara pengar på utan att göra stora förändringar i ditt liv. Vi har samlat våra bästa spartips som kan hjälpa dig att minska dina utgifter och spara en rejäl slant varje månad.

Lär dig att laga matlåda, jämföra priser och spara på din elräkning, och se hur du kan tackla din ekonomi på ett enklare sätt!

Här är våra 7 bästa spartips:

1. Laga matlåda

En av de största "dolda" utgifterna är att äta lunch ute, alltså på restaurang, istället för att ta med sig en matlåda till jobbet. En lunch på restaurang kostar år 2023 i genomstnitt 120 kronor. En genomsnittlig månad arbetar vi 20 dagar, vilket innebär att utelunch varje dag kostar inte mindre än 120 x 20 = 2400 kr — varje månad!

2400 kr är väldigt mycket pengar som inte läggs på något annat än lunchen. Är ni dessutom två i hushållet som äter ute varje dag blir detta det dubbla istället — 4800 kr!

Det finns därför en enorm sparpotential i att laga matlådor som du tar med dig till jobbet istället. Inte lika roligt, absolut, men tänk på alla pengar du sparar. Matlådan ser vi definitivt som spartips #1. Om du sparar 2400 kronor i månaden har du över 400 000 kr efter 10 år.

2. Jämför priser

Om du inte redan gör det — använd de tjänster som finns på nätet för att jämföra priser för allt du köper. Såväl elavgift som lån och försäkringar går att jämföra enklare än någonsin.

Här är våra bästa prisjämförelsetjänster:

Jämför Tjänst 1 Tjänst 2
Elavgift Elskling Compricer
Försäkringar Compricer Zmarta
Lån Lendo Enklare
Produkter Prisjakt Pricerunner

Tjänsterna är givetvis gratis att använda och kostar ingenting för dig som använder dem.

3. Spara på elen

Har du golvvärme eller annan elektrisk värme i hemmet? Testa att sänka temperaturen 2-3 grader i exempelvis badrummet, där det faktiskt inte behöver vara jättevarmt — även om det så klart är skönt.

Det är också en bra idé att installera automatiska timers som stänger av utrustning när den inte används. Vi har exempelvis timers för hela vardagsrummet och hela köket, så att elektriska apparater aldrig står på i onödan.

När du väl har sparat in på elen behöver du också se över ditt elabonnemang. Genom att hitta det bästa elpriset sänker du din månadskostnad ytterligare.

4. Undvik krediter

Att använda krediter i form av avbetalningar eller kreditkort kan kännas lockande när du kan köpa något du annars inte har råd med, men det blir snabbt en väldigt dyr affär och över tid är det fruktansvärt dyrt.

Därför rekommenderar vi att alltid samla dina krediter till ett lån istället — på det sättet får du ner räntan avsevärt och kan lägga dina pengar på annat istället.

Att avsluta krediter är bland det bästa du kan göra för din vardagsekonomi — och försök att spara ihop till dina inköp istället för att ta dem på avbetalning framöver.

5. Klipp dig hemma

Så länge du inte har en speciellt avancerad frisyr går det utmärkt att klippa sig hemma; för män med kortare hår är det så klart enklast, och då kan du vara i mål genom att köpa en billigare trimmer och trimma frisyren så att den blir så som du vill ha den.

Har du istället lite längre hår är det så klart svårare, men i de fall där det är möjligt kan du spara in några hundralappar i månaden — hundralappar som kan sparas undan istället!

6. Tvätta i tvättstugan

Även om det är smidigare att ha en tvättmaskin och torktumlare i hemmet är det dyrare på flera sätt; dels behöver du betala för maskinerna i sig, och dels behöver du betala för all el de förbrukar. Om din förening eller hyresvärd har en tvättstuga sparar du in en del pengar på att tvätta där istället.

7. Undvik impulsköp

Försök att vänta några dagar innan du köper något du egentligen inte behöver — ofta kommer du att märka att lusten att köpa något minskar när du får lite distans från frestelsen. Du kan också försöka ha en budget för dina utgifter varje månad och se till att du skriver upp allt du vill köpa, och sedan får du prioritera mellan inköpen. Kanske vill du inte ha det du ville köpa i slutändan?


 Kategorier: Spara, Spartips


Läs mer


Bästa elavtalet

Här på Tian hjälper vi dig att spara pengar i vardagen, och att investera dem på ett sätt som kan ge dig frihet i framtiden.

tian.se